TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ

NALEWKA z WINOGRON CIEMNYCH

NALEWKA z WINOGRON CIEMNYCH

 

3-DSCN5053 — kopia.JPG

SKŁADNIKI:

1 kg ogrodowych ciemnych/jasnych winogron (bez łodyg i ki¶ci), 20 dag cukru, 1 litr wódki, kilka pestek z moreli lub brzoskwiń (niekoniecznie)

 

1-DSCN4581 — kopia.JPG

 

WYKONANIE:

*winogrona oderwać od łodyg, umyć,

* wsypać do słoja: cukier, wódkę, pestki z moreli lub brzoskwiń (niekoniecznie),

* zakręcić przykrywkę i odstawić na 2 miesi±ce (może stać dłużej),

* zlać płyn - przefiltrować przez płótno, złożon± gazę lub ligninę,

* wlać do czystych butelek.

 

2-11218186_1009984292394310_7124282628088600741_o — kopia.jpg

 

PODAWAĆ:

* do popołudniowej herbaty,

* jeżeli chcemy rozgrzać się po zbytnim wychłodzeniu,

* na okazjonalne stoły,

* wg indywidualnego pomysłu.

 

4-DSCN2700 — kopia.JPG

 3-DSCN5053 — kopia.JPG

 

UWAGA:

*jeżeli chcemy uzyskać „damsk±” wersję nalewki, można zmniejszyć ilo¶ć wódki 250 ml,

* nalewka powinna być gotowa na wigilię, by degustować j± przy ¶wi±tecznym rodzinnym stole,

* nalewka może stać kilka lat, o ile może…:) Im starsza tym lepsza…

*można przechowywać w barku, nie wymaga specjalnych warunków.

* owoce z nalewki nie s± zbyt smaczne. Można je jednak wykorzystać po przetarciu przez sito. Odpadn± skórki pestki, a powstały miks jest ¶wietny dla deserów dla dorosłych.

 

JM :)

Durszlak.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
rondel