TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ

BOCZEK WĘDZONY GOTOWANY

BOCZEK WĘDZONY GOTOWANY

 

2-DSCN0609 — kopia.JPG

2-DSCN0631 — kopia.JPG

 

SKŁADNIKI:

Boczek wędzony, woda, li¶ć laurowy, czosnek, ziele angielskie (kilka kulek), łyżeczka soli i łyżeczka cukru

 

1-DSCN4105 — kopia.JPG1-20170419_123349 — kopia.jpg

 

WYKONANIE:

*do garnka, u mnie jest to szybkowar), wkładam wędzony i zwykle mrożony boczek,

* zalewam wod±, by swobodnie w niej pływał,

* dodaję przyprawy, czosnek, razem z łupink±,

* gotuję w szybkowarze ok. 40 minut,

* to samo można zrobić w zwykłym garnku, ale po zagotowaniu się, zmniejszyć Ľródło energii, by woda lekko gotowała i gotować 1 godzinę…,

* boczek wyj±ć z garnka, położyć na talerz do ostygnięcia,

* zimny przełożyć do miski, pojemnika, przykryć,

* wstawić do lodówki….możemy go przechowywać kilka dni. Najdłużej sprawdziłam do 5 dni,

* je¶li gotujemy go tak w większej ilo¶ci, to wtedy możemy czynno¶ci gotowania zmniejszyć do 40 minut, po wyjęciu włożyć go do słoika i zapasteryzować (10 minut od zagotowania),

* taki boczek w słoikach można zabrać w podróż lub dłużej przechowywać…

 

PODAWAĆ:

*jak każd± wędlinę,

* na okazjonalne stoły,

* ¶wietne w podróż,

* na spotkania plenerowe typu majówka, piknik, wczasy na działce.

 

3-DSCN1175 — kopia.JPG4-DSCN5521 — kopia.JPG

 

UWAGI:

*najlepiej, gdy jest chudy,

* zwyczajowo wszyscy lubi± dodawać jeszcze majeranek, odradzam, bo popsuje ten smak,

* tak zrobiony boczek spotyka się z totalnym zachwytem rodziny i znajomych…polecam !!!

 

JM :)

Durszlak.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
rondel