TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

 

10-20170319_133707 — kopia.jpg

9-DSCN0850 — kopia.JPG

 

CIASTO PIEROGOWE:

SKŁADNIKI:

2 szklanki m±ki, 3 łyżki oliwy, 1 jajko/żółtko, wrz±tek

 

WYKONANIE CIASTA PIEROGOWEGO:

*wsypać m±kę do miski,

* jedn± ręk± mieszaj±c polewać wrz±tek (powstaj± kluchy i gdzieniegdzie sucha m±ka),

* wlewamy 3 łyżki oliwy – mieszamy,

*odstawiamy do ostudzenia,

* dodać żółtko (niekoniecznie)  – zagnie¶ć ,

* je¶li ciasto jest za rzadkie, lekko podsypujemy m±k± i znów zagniatamy, aż osi±gnie plastyczno¶ć odpowiedni±, nie klei się do ręki, ale też nie jest za twarde.

 

FARSZ:

SKŁADNIKI:

8 ziemniaków ugotowanych, 20 dag twarogu, 2 cebule, sól, oliwa/inny tłuszcz

1-DSCN0803 — kopia.JPG

 

WYKONANIE FARSZU:

*cebulkę pokrojon± w ćwierć księżyce udusić i zrumienić na tłuszczu,

* ziemniaki i twarożek zmielić razem z cebulk±

* dodać sól i pieprz – wymieszać.

1-DSCN7912 A — kopia.JPG2-20170318_130518 — kopia.jpg3-DSCN0810 — kopia.JPG

 

WYKONANIE CAŁO¦CI:

*ciasto rozwałkować, wycinać kr±żki, nadziewać farszem i lepić pierogi,

*gotować je w lekko osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia,

* wyjmować i układać na półmisku.

 

4-20170318_140014.jpg5-20170318_141036 — kopia.jpg7-20170318_150126 — kopia.jpg

9-DSCN0850 — kopia.JPG

9A-DSCN0848 — kopia.JPG

 

PODAWAĆ:

* polane roztopionym masłem,

* ze zrumienion± bułeczk±,

* posypane suszon± natk± pietruszki z czystym barszczem do popicia,

* polane zrumienionym boczkiem, szynk± i duszon± cebulk±, polane

  tłuszczykiem,

* jak za czasów PRL z kefirem do popicia,

* jako danie okazjonalne: wigilijne, wielkanocne, inne…

* podsmażane na rumiano z czystym barszczem czerwonym.

 

8-20170318_153554 — kopia.jpg10-20170319_133707 — kopia.jpg

 

UWAGI:

*za PRL-u farsz do pierogów robiono w ten sposób, że te trzy podstawowe składniki były mielone. Ja nie lubiłam cebuli smażonej, a te pierogi jadłam. Gdyby tam była widoczna choć odrobina tej cebuli nie zjadłabym ich. O dziwo farsz tak zmielony inaczej smakuje niż te trzy składniki: ziemniaki tłuczone, cebula w kostkę podsmażona, a twarożek rozgnieciony widelcem…Co¶ w tym jest …

*jeżeli zostanie nam farszu możemy zrobić dwie rzeczy:

  1. dorobić ciasta i zrobić więcej pierogów,

  2. zrobić z farszu krokiety. Formować krokiety wielko¶ci kotletów, zamaczać w roztrzepanym jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć na patelni w tłuszczu tak jak kotlety. Podawać je z surówk± z kiszonej kapusty. Danie jest pyszne i syte…

* zwyczajowo mówimy „pierogi ruskie”, ale powinny nazywać się prawidłowo „pierogi rusińskie” . Jak ruskie s± pierogi ruskie? Tak naprawdę s± polskie, a ich obecna nazwa wynika z zawirowań historycznych i zmian granic. Po II wojnie ¶wiatowej Lwów wypadł poza granice Polski, dlatego i nazwa pierogów zmieniła się na rusk±. Ale nie od Rosji, tylko od Rusi Czerwonej, czyli Kresów Wschodnich.

 

ZAJRZYJ pod  LINKA:

http://tradycyjnepotrawyinaczej.bloog.pl/id,357949335,title,PIEROGIUSZKA-ODGRZEWANE-NA-CEBULOWEJ-PIERZYNCE,index.html

 

JM:)

Durszlak.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
rondel