TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ

ZIELONA POSYPKA

ZIELONA POSYPKA

4-DSCN2754A — kopia.JPG

 

 Ta posypka w moim domu jest już ponad 20 lat. Wymyśliłam ją, gdy dzieci były małe, nie chciały jeść nic „zielonego” (bo to trawa). Postanowiłam przechytrzyć moje „bachorki” i wymyśliłam ją. Często lekarze słysząc, że odżywiamy się jarsko, zatem z ograniczeniem mięsa, wieszczyli, że dzieci rozchorują się na anemię. Moda na wegetarianizm i różne odmiany podobne rozwinęła się dopiero później. OkazałO się to super pomysłem, bo posmarowany majonezem lub masłem, czy smalcem chlebuś i z tą posypką jest smaczny. Na to daję się wędliny i warzywa itd. Bosko smakuje! Ogranicza zużycie ilości soli. Dodanie jej do tradycyjnej sałatki jarzynowej polepsza jej smak, a ryż, frytki bez niej nam nie smakują.

 

Co roku dodaję do niej nać marchewki, dostaję ją jesienią od zaprzyjaźnionych ludzi, którzy uprawiają warzywa na działkach. Sama suszę. Ale bez marchwi też jest super.

 

Wszystkie (oprócz naci marchwi, listków rzodkiewki, kalarepki, jarmużu ale nie są konieczne) składniki można kupić także w marketach, sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością.

 

Nazwę „Posypka” wymyśliłam wtedy, gdy na rynku nie było produktu o takiej nazwie. Pomysł narodził się dzięki synowi /Leszkowi/ koleżanki, który uwielbiał posypkę. Zlizywał ją z chleba, przychodził do mamy i prosił „sypacia”. Nazwa śliczna, ale trudna pod względem gramatycznym. Wtedy zaczęliśmy mówić, że „daj mi na chleb Leszkowej posypki”…

 

 SKŁADNIKI:

Suszone zieleniny: lubczyk, pietruszka, koperek, szczypiorek, cebulka, por, seler, listki rzodkiewki, listki jarmużu, listki kalarepy, pokrzywa

 

3-DSCN0643A — kopia.JPGn/z: zmielone suszone zieleniny i przygotowany do suszenia seler

SUSZENIE_NATEK_W_LOD_Ce_orig — kopia.jpg

n/z: natka pietruszki, która suszy się w lodówce No Frost

 

1- RZODKIEWKA-LIŚCIE-7210 — kopia.JPGn/z: ususzone listki rzodkiewki

 

2M-2011-luty-POSYPKA-36A — kopia.JPG

n/z: jeśli nie suszymy swoich lub zimą braknie nam "Zielonej Posypki", możemy kupić suszone gotowe i zmielić...teraz już jest wyjście z opresji, bo w tej przyprawie można się zakochać...

 

WYKONANIE:

* jeżeli sami robimy to musimy same listki pokroić i ususzyć w suszarce lub rozłożyć je na tacy, przykryć białym papierem i ustawić w miejscu, gdzie najwięcej grzeje słońce,

*wszystkie składniki suche mielimy w młynku do kawy /mam przeznaczony do mielenia przypraw/

* mieszamy je,

* przechowujemy w słoiczkach z ciemnego szkła w opakowaniu kartonowym, którym można od razu posypywać jak pieprzem

 

1- LUBCZYK-8197A — kopia.JPG

n/z: ususzone listki lubczyku

 

1-RÓŻNE -5860 — kopia.JPG

n/z: różne zieleniny ususzone, gotowe do mielenia

 

1-NATKA MARCHWII_n — kopia.jpg

n/z: ususzona natka marchewki...suszyłam na parapecie, słońcem, ale była przykryta białym papierem...to ważne, by tak suszyć na słońcu...

 

6-DSC_0118 — kopia.JPG

n/z: tak przechowujemy lub w woreczku lnianym, papierowych torbach, w szafce, w ciemnym suchym pomieszczeniu...

 

 PODAWAĆ:

* posypywać pieczywo posmarowane i przygotowane na kanapki,

* ryż, frytki, ziemniaki, twarożki, makaron,

* pieczone ziemniaki,

* sałatkę jarzynową,

* mięso surowe, które będziemy smażyć,

* dodajemy do zup i sosów,

* do duszonej cebuli,

* do grzanek, pizzy,

* posypuję ryby przed smażeniem lub dodaję do panierki,

* istnieje wiele innych możliwości, które są do odkrycia…

 

5-DSC_0120 — kopia.JPG

n/z: to są stare kartonowe opakowania, mają dziurki są wygodne do posypywania...wykorzystuję je

 

7-DSC_1053 — kopia.JPG

n/z: kromka z prawej strony posypana jest "Zieloną Posypką"

 

7-DSC_5374 — kopia.JPG

n/z: chleb chrupki posmarowany majonezem z czosnkiem i posypany tą przyprawą...

 

7M-GALARETA NA ŚNIADANI-1 — kopia.JPG

n/z: chleb z masełkiem, obłożony plasterkami czosnku i podany do galarety

 

DSCN6371.JPG

n/z: tradycyjna sałatka jarzynowa posypana "Zieloną Posypką"...smakuje wybornie...

 

UWAGA:

*ilość składników jeśli chodzi o gramaturę i rodzaj nie jest taka ważna – mieszamy te, które mamy, a potem dodajemy inne,

* „Zieloną posypkę” można zaostrzyć dodając do niej pieprz, paprykę ostrą, chili, czy inną lubianą przyprawę,

* cebula nadaje posypce fajny smaczek, nie trzeba wtedy dodawać soli. Dlatego nie można jej kupić w sklepach, bo byłaby zbyt droga, a sól z glutaminianem często jest tanim wypełniaczem,

* cebula ma jedną wadę, a może zaletę, że zbryla się. Ale wtedy kiedy posypujemy potrawę „bryłki” rozpadają się. W przetwórstwie takie zbrylenie byłoby wadą, wszelkie kontrole uważałyby, że to z wilgoci. Przygotowując sami taką posypkę, wiemy, że nasz produkt jest świeży, przechowywany w suchych warunkach. Producenci przyprawy musieliby dodać jakiś specjalny „E…coś tam” zapobiegający zbrylaniu….

*wiele składników suszę sama, ale też dokupuję susz w sklepach ze zdrową żywnością…

* nie suszę pokrzywy, tylko kupuję w sklepach ze zdrową żywnością,

* suszone zieleniny zachowują wartości odżywcze do 2 lat.

 

Janina Moskalczuk 

 

Durszlak.pl Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
rondel